Wat is beter: vlooienband of druppels voor de hond
Vlooien zijn gevleugelde insecten en behoren tot de bloedparasieten. Het zijn de meest hinderlijke parasieten voor honden, katten en andere gewervelde dieren. Als huisdiereigenaar zit je niet op een huis vol vlooien te wachten. Daarom zijn er verschillende antivlooien middeltjes verkrijgbaar.
Het vaakst wordt voor de vlooienband of de druppels (pipetje) gekozen. Maar welke van deze twee is beter, de vlooienband of de druppels? Beide producten hebben hun voor- en nadelen.
De werking van deze vlooienmiddelen
In de basis werken de vlooienband en de druppels precies hetzelfde. Ze bevatten een gifstof dat zich na toediening langzaam over de huid en vacht van de hond verspreidt. Wanneer de vlo in de huid van de hond bijt komt deze in aanraking met de toxische stof.
Deze stof is zo sterk dat het zenuwstelsel van de vlo wordt verlamd. De vlo kan niks meer, behalve wat spartelen. Uiteindelijk sterft de vlo. Bij gebruik van deze vlooienmiddelen komt het dan ook regelmatig voor dat je dode vlooien in de vacht van het huisdier aantreft, of op de grond (of het bankstel).
De werkingsduur van deze producten
Om te kijken welke van deze twee beter is moeten we eerst meer weten over de werkingsduur. Een vlooienband heeft een werkingsduur die tussen de zes en negen maanden ligt. Druppeltjes (spot-on) hebben en werkingsduur van drie tot vier maanden. Het is een vaststaand feit dat een vlooienband veel langer doorwerkt.
Voor alle producten geldt: het duurt enkele dagen voordat het vlooienmiddel werkt. Het moet zich namelijk eerst over de huid en vacht van de hond verspreiden. Het maakt hierbij niet uit voor welke van deze twee je kiest: de vlooienband of de druppels.
Allergie voor de toxische stof
Sommige honden zijn allergisch voor vlooienbeten. Andere honden ontwikkelen juist een allergie voor de toxische stof in vlooienmiddelen. Dit uit zich door roodheid of een ontstoken huid.
Bij de vlooienband is dit zichtbaar in de nek, bij druppels uit de allergische reactie zich in het gebied waar de druppels zijn aangebracht. Meestal is dit tussen de schouderbladen en in een rechte lijn over de rug.
Bij een allergische reactie is het aan te raden om het vlooienmiddel te verwijderen. Doe de halsband af en was de huid en vacht van de hond met lauwwarm water en een hondenshampoo. Dit geldt ook wanneer je druppels in de vorm van een pipetje heb aangebracht: spoel de vacht en de huid goed af! Bezoek eventueel een dierenarts.
Hoe groot is de kans dat een hond allergisch is voor een vlooienband of druppels? Dit komt in minder dan 8% van de gevallen voor.
Het gebruiksgemak van de vlooienband of de druppels
Bij het maken van een keuze speelt gebruiksgemak ook een grote rol. Een vlooienband is erg makkelijk aan te brengen: je doet hem om de hals van de hond en knipt hem eventueel op maat. Hierna heb je er geen omkijken meer naar. Omdat de vlooienband waterproof is kan het dier er gewoon mee door de regen lopen.
Druppels zijn wat moeilijker aan te brengen. Je knipt het pipetje open, schuift de vacht opzij en brengt de druppels tussen de schouderbladen aan, direct op de huid. Eventueel nog een streep richting de staartbasis trekken. Druppels zijn alleen goed aan te brengen wanneer de hond dit toelaat.
Toch vinden veel mensen de druppeltjes prettiger, omdat niet zichtbaar is dat de hond behandeld wordt tegen vlooien.
Zo zit het met de prijs
Zit er prijsverschil tussen het gebruik van een vlooienband of druppeltjes? Nee, de prijs hangt voornamelijk van het merk af. Merken die door dierenartsen worden aanbevolen zijn over het algemeen prijziger. Dit wil niet zeggen dat ze ook effectiever zijn.
Hondeneigenaren maken veel gebruik van vlooienmiddelen. Al dat gif zorgt ervoor dat vlooien resistent worden: de nieuwe generatie weet het gif te overleven. Daarom is het belangrijk om regelmatig van merk te wisselen.
Gebruik de ene keer een product dat verkrijgbaar is bij de dierenarts en het volgend seizoen een goedkoop vlooienmiddel. Merk je dat een bepaald product of merk niet goed werkt? Gebruik dit dan liever niet meer maar stap over op een minder populair merk. Hoe minder populair een merk is, hoe groter de kans dat het gif nog effectief tegen vlooien werkt.
Een vlooienband is verkrijgbaar vanaf € 9 (inclusief verzending) en heeft een werkingsduur van zes tot maximaal negen maanden. Spot-on druppels kosten ongeveer € 6,50 per pipetje met een werkingsduur van drie tot vier maanden. Op de eindstreep is een vlooienband wat goedkoper, maar je moet er wel van houden.
Vergeet de omgeving niet te behandelen
Wanneer het om een milde vlooienplaag gaat dan werkt een vlooienband of spot on meer dan voldoende. De vlooien in de omgeving komen uiteindelijk met de hond in aanraking en zullen gedood worden. Bij een ernstige vlooienplaag is het beter om naast de hond ook de omgeving te behandelen. Hiermee versnel je het proces en pak je niet alleen de volwassen vlooien maar ook de larven aan.
Een omgevingsspray werkt zeer effectief tegen bijna alle vlooienstadia. Meestal is één behandeling voldoende, soms zijn er twee behandelingen nodig. Gebruik een omgevingsspray nooit op het dier zelf: het is specifiek voor de omgeving (de ruimte) bedoeld.
Bijgewerkt: 23 juli 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.