Wat je kunt doen bij castratenvacht hond

Binnen de vetinaire gemeenschap (dierenartsen) hoor je eigenlijk nooit over een castratenvacht. Toch bestaat dit wel degelijk en veel trimmers komen ermee in aanraking. Naar mijn mening vertellen dierenartsen bijna nooit iets over vachtveranderingen na castratie, omdat sterilisatie en castratie voor het grote publiek vooral voordelen op moet leveren. Maar ondertussen zie je de vacht van jouw hond na castratie transformeren tot iets lelijks.

Een pluizige vacht

Een van de meest gehoorde problemen bij castratenvacht is de pluisjes in de vacht. Meestal ontstaat dit op de schouders en bovenaan de voorbenen. Na verloop van tijd kunnen meerdere pluizige delen in de vacht ontstaan.

Soms staan plukken haar alle kanten op, waardoor het lijkt alsof de vacht statisch is. Dat zou zeker kunnen want gecastreerde en gesteriliseerde honden hebben wel vaker last van statische elektriciteit. Niet alleen gaat hierdoor de vacht omhoog staan, bij aanraking met de hond vindt er soms een ontlading plaats. Dit kan voor jou een vervelend gevoel zijn.


Castratenvacht kan zeer dik zijn

Opvallend is dat de vacht na castratie soms tot twee keer zo dik wordt. Hierdoor ontstaan er sneller klitten in de vacht. Je merkt dat je vaker moet borstelen of kammen maar ook dat het lastiger is om met het gereedschap door de vacht te komen.

Het dikker worden va de vacht heeft twee oorzaken. De eerste is dat de ondervacht minder efficiënt verhaart. Hierdoor blijft veel los haar in de vacht hangen en dat maakt hem dikker, maar ook bevattelijker voor klitten. Dan heb je nog de ondervacht die na castratie meer haartjes per haarzakje aanmaakt.

Soms zie je dat de ondervacht langer groeit dan de bovenvacht. Of dat er minder dekharen of zachtere dekharen worden aangemaakt.

De voordelen van castreren

Waarom zou je een hond laten castreren wanneer de vacht hier heel sterk door verandert? Omdat castreren, of steriliseren zoals we dit in soms bij teefjes noemen, voortplanting voorkomt. De positieve kant van castratie is dat teelbalkanker bij reutjes en baarmoederontsteking bij teefjes niet meer voorkomt. Ook verkleint dit de kans op melkkliertumoren aanzienlijk.

De nadelen van castreren

Wat veel huisdiereigenaren niet weten is dat castratie een aantal gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Zo is de kans op kanker, gewrichtsaandoeningen, diabetes, obesitas en incontinentie na sterilisatie of castratie aanzienlijk groter. De wetenschap bestudeert dit nog steeds, maar het is wel duidelijk dat castreren of steriliseren negatieve gezondheidsproblemen met zich meebrengt.

Dan heb je nog de verandering van de vacht. Niet direct een gezondheidsprobleem waar wel heel vervelend voor de eigenaar. En ook voor trimsalons want die hebben hun handen vol aan castratenvachten die nauwelijks te behandelen zijn.

Voor teefjes zou een hormoonbesparende sterilisatie de beste oplossing zijn. Dit betekent het verwijderen van de baarmoeder en baarmoederhals waardoor een baarmoederontsteking niet meer voor kan komen. Maar wel met behoud van de eierstokken en dus hormonen die geproduceerd worden.

Hoe ga je om met een castratenvacht bij je hond?

Het verwijderen van pluisjes uit de vacht is zeer arbeidsintensief. Je bent hier uren mee bezig en wanneer je ermee klaar bent, zie je toch weer wat zitten. Het is eigenlijk onbegonnen werk, vooral voor jezelf. Wanneer je dit in een trimsalon laat doen dan weet je bijna zeker dat het een hele dure behandeling wordt.

Het beste is om alleen de pluisjes op de rug en flanken te verwijderen. In de trimsalon duurt dit gedeelte ongeveer een half uurtje. De rest van de vacht wordt op een andere manier verzorgd. Hierbij gaat het dus om de vacht op de poten, de borst, het hoofd, de buik en de staart. Deze vachtdelen worden uitgedund en eventueel ingekort.

De duur voor zo’n complete behandeling bedraagt tussen anderhalf uur en tweeënhalf uur, afhankelijk van het ras. Hierdoor vallen de kosten voor behandeling van de castratenvacht enorm mee.

Veel klitten in de vacht

Na castratie moet je heel waakzaam zijn voor het ontstaan van klitten. Wanneer zich eenmaal klitten in de vacht bevinden worden deze binnen no-time groter. Voordat je het weet kom je er zelf niet meer doorheen en zal ook de trimmer hier moeite mee hebben.

Wil je een mooi model in de vacht houden maar toch klitten laten verwijderen? Afhankelijk van de ernst van de klitten duurt zo’n behandeling een uurtje tot soms wel vijf uur. Wacht dus zeker niet te lang wanneer je de eerste klitten voelt ontstaan.

Wanneer vervilting aanwezig is, en dat betekent dat er al lange tijd klitten in de vacht zitten, is kort scheren vaak nog de enige optie. Vervilting kun je namelijk niet uit de vacht kammen. Wie dit wel doet garandeert veel pijn bij de hond. Trimsalon Limbo gaat altijd voor een pijnloze behandeling!

Thuis de vacht goed bijhouden

Tussen de trimbeurten door is het belangrijk dat je de vacht goed bij blijft houden. In de trimsalon leg ik uit welke materialen hier geschikt voor zijn. Ook doe ik voor hoe je de vacht het beste kamt of borstelt. Tussendoor mag je altijd langskomen voor een vachtcontrole en eventueel het verwijderen van kleine klitten. Deze tussentijdse controle is gratis dus maak hier zeker gebruik van.

Van jou als eigenaar wordt verwacht dat je ongeveer drie keer per week de vacht goed verzorgt. Deze verzorging bestaat uit kammen en/of borstelen. Een tussentijdse wasbeurt is soms ook aan te raden. Het wassen kun je thuis doen of je komt hiervoor naar de trimsalon.

Meer weten over de behandeling van een castratenvacht of wat je zelf voor je hond kunt betekenen? Neem gerust contact op.

Bijgewerkt: 22 januari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.