Zelf je hond ontwollen

Nagenoeg alle hondenrassen hebben een dubbele vacht. De ondervacht, ook wel onderwol genoemd, heeft een isolerende en beschermende functie. Bij sommige rassen is de onderwol duidelijk zichtbaar en flink aanwezig. Bijvoorbeeld bij de Leonberger, de Duitse herder of de Border Collie. Zelf je hond ontwollen? In dit artikel leg ik uit hoe je dit doet.

Wat is onderwol?

De voorouders van de hond hebben een goede pak onderwol. Deze wol is bedoeld ter isolatie, zowel in de winter als in de zomer. Bovendien beschermt de wol tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Met name kleine schoothondjes hebben geen zichtbare onderwol. Dit komt omdat hun ondervacht heel erg op de bovenvacht is gaan lijken.  Bij kort- en gladharige rassen is weinig tot geen onderwol aanwezig.

Maar er zijn ook rassen waarbij je de ondervacht goed ziet zitten. Neem nu de Pomeranian, keeshond, Chowchow, Husky maar ook de herdershond. Onderwol wisselt twee keer per jaar, dit noem je ook wel de ruiperiode.


De juiste gereedschappen

Zelf je hond ontwollen begint met de aanschaf van goede gereedschappen. Voor de meeste rassen is een herdersharkje aan te raden. Dit wordt soms ook wel een ontwolkam genoemd. Dan heb je nog de speed stripper of ontwolhark, herkenbaar aan een soort kromstaande mesjes. Dit gereedschap is ideaal voor het verwijderen van losse onderwol maar ook om klitten uit de vacht te halen.

Verder heb je een grove kam nodig, hierbij staan de pinnen wat verder uit elkaar. Ideaal voor dikke vachten. Als laatste nog een middelfijne kam.

Afhankelijk van het ras is een slickerborstel ook aan te raden. Deze borstel bestaat uit kromme en dunne metalen pinnen.

Dan heb je nog de waterblazer, deze is zeker aan te raden bij rassen met veel onderwol en kortere dekharen (bijvoorbeeld golden retriever of Mechelse herder).

Een waarschuwing vooraf

Als je zelf je hond wil ontwollen moet je kennis hebben van de gereedschappen. Bij verkeerd of ruw gebruik van de gereedschappen kun je de huid flink beschadigen. Denk dat de hondenhuid ruim drie keer dunner is dan de mensenhuid!

Zelf je hond ontwollen: de handleiding

Er zijn twee methoden om je hond zelf te ontwollen. De eerste manier van ontwollen is effectief en kost je weinig kracht.

Bij deze methode was je de hond met universele hondenshampoo. Hierbij is het belangrijk dat de shampoo goed intrekt. Daarna grondig uitspoelen. Vervolgens plaats je de hond op een tafel en blaas je de gehele vacht met een waterblazer droog. begin onderaan bij de poten en werkt zo naar boven toe. Wanneer de hond helemaal droog is zet je de waterblazer op de koude of lauwwarm stand en ga je nogmaals over de vacht heen.

Hoewel deze methode zeer effectief is, en vriendelijke voor de gewrichten, zal de onderwol overal rondvliegen. Probeer daarom de hond in een makkelijk schoon te maken ruimte droog te blazen, of doe dit buiten (houd er wel rekening mee dat de hondenharen bij de buren in de tuin terechtkomen).

Waarschuwing: wees voorzichtig bij honden met veel onderwol en lange dekharen, zoals de Pomeranian, de Engelse Cocker Spaniël of de Schotse Collie. Bij hen kan de onderwol in de lange dekharen vast komen te zitten, met klitten tot gevolg.

Een andere manier van ontwollen is met hulp van kammen en borstels. Welk gereedschap je gebruikt is afhankelijk van de vacht en de kwaliteit hiervan. Het is belangrijk dat je zowel de huid als de vacht niet beschadigt. Begin daarom met het meest vriendelijke gereedschap en werk zo naar de scherpere gereedschappen toe, om te kijken waar de grens ligt.

Hoe vaak moet je ontwollen?

In de ruiperiodes, dat is meestal in het voorjaar en het najaar, is het aan te raden om dagelijks te ontwollen. Buiten de ruiperiodes om doe je dit eenmaal per week en zeker niet met te scherpe gereedschappen. Je kunt namelijk ook te vaak de onderwol eruit halen waardoor er weinig overblijft.

Hond ontwollen in de trimsalon

Let op dat je niet te vaak of te ruw ontwolt omdat je hiermee de ondervacht flink beschadigt. Ook kun je de huid beschadigen met soms ontstekingen tot gevolg. De hond kan door een huidontsteking ernstig ziek worden en soms overlijden!

Wil je deze risico’s niet lopen of weet je niet zo goed hoe je moet ontwollen? Laat dit dan in de trimsalon doen. Trimsalon Limbo is gespecialiseerd vachtbehandeling van honden met veel onderwol.

 Je hond wordt altijd behandeld op een manier die bij zijn of haar vacht past. Ook ontvang je tips en adviezen over de vachtverzorging thuis, zodat je af en toe zelf je hond kan ontwollen. Maak voor een behandeling een afspraak. Doe dit tijdig in verband met de wachttijden. Zorg dus dat je ruim voor het aanbreken van de ruiperiode een afspraak inplant.

Bijgewerkt: 27 februari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.