Zweedse Vallhund trimsalon

De Västgötaspets of Zweedse Vallhund heeft niet veel vachtverzorging nodig. Toch is het belangrijk om af en toe naar de Zweedse Vallhund trimsalon te gaan. Doe dit één tot drie keer per jaar waardoor huid en vacht mooi en gezond blijven. De Zweedse Vallhund trimmen gebeurt altijd op professionele wijze, met aandacht voor het welzijn van jouw hond.

De dubbele vacht van de Zweedse Vallhund

De Zweedse Vallhund (Västgötaspets) heeft een korte maar dikke vacht. De dikkere vacht is vooral te danken aan de ondervacht, een wollig laagje met een hoog isolerend vermogen. De dekharen (buitenste laag) geven de hond zijn typische kleur en bieden bescherming aan de ondervacht.

Alle honden met een dikke dubbele vacht moeten regelmatig gekamd maar ook ontwold worden. Dit laatste gebeurt in de Zweedse Vallhund trimsalon. Wanneer je dit niet laat doen dan kunnen er snel klitten ontstaan. Voordat je het weet ontstaan er matten (vervilting) en heeft de hond hier pijn van. Matten zijn niet zomaar te verwijderen, waardoor scheren soms nog de enige optie is!

Het ontwollen van de Västgötaspets

De Västgötaspets heeft naast zijn normale dekvacht ook een royale ondervacht. Ideaal tijdens de koudere wintermaanden. Maar ook in de zomermaanden heeft de ondervacht een functie: het beschermt de huid tegen zonnebrand.

Een hond met een wolvacht, of dit nu de Västgötaspets of een ander ras betreft, vraagt vooral in de ruiperiodes extra aandacht. Losse onderwol moet tijdig worden verwijderd. Niet alleen om klitten in de vacht maar ook haren in huis te voorkomen.

 Twee keer per jaar komt de Zweedse Vallhund in de ruiperiode. Hierbij trekt hij als het ware zijn jas (onderwol) uit. De ruiperiode zijn de beste momenten dat je naar de Zweedse Vallhund trimsalon komt.

De voordelen van ontwollen

Je kunt thuis proberen de vacht van je Zweedse Vallhund te ontwollen. Meestal lukt dit gedeelte leek maar krijg je niet alle loszittende wol eruit. Vaak komt dit omdat je niet over de juiste kennis, technieken of gereedschappen beschikt.

Let op want je kunt ook te vaak of te ruw ontwollen! Dit zie je vooral bij trimsalons die de Västgötaspets meer dan drie keer per jaar langs laten komen. Maar ook wanneer er te ruw aan de vacht wordt getrokken. Het gevolg van te vaak of te ruw ontwollen is dat de hond in de rui blijft. Oftewel: de ruiperiode wordt verlengd.

Help jouw hond door de ruiperiode heen

Hoe weet je wanneer het geschikte moment is om een afspraak te maken bij de Zweedse Vallhund trimsalon? De beste momenten zijn in het voor- en najaar. Let hierbij goed op veranderingen van koud naar warm weer of andersom.

De ruiperiode kenmerkt zich door een vacht die doffer wordt en haren die makkelijk afbreken. Zodra de eerste haren uitvallen kom je ze op de bank, de vloer of je kleding tegen. Op dat moment is het belangrijk om binnen drie weken bij de Zweedse Vallhund trimsalon terecht te kunnen. Een trimbeurt helpt jouw hond beter door de ruiperiode heen. Bovendien heb je minder ellende van de rondzwevende hondenharen in huis.

Veel Zweedse Vallhunds komen buiten de ruiperiode nog een keer extra naar de trimsalon. Vaak is dit in de zomermaanden, waarbij hun vacht vies is geworden door vakantie, zwemmen en spelen. Tijdens zo’n zogenaamde tussenbeurt mag de onderwol nooit ruw worden uitgetrokken.

De Zweedse Vallhund knippen of scheren

Naast wassen en ontwollen is het niet nodig om de Zweedse Vallhund te knippen of te scheren. Een uitzondering vormt het knippen van de voetjes. Soms wordt de Zweedse Vallhund geschoren. Het scheren van deze vacht is niet aan te raden. Het beschadigt de onderwol dermate, dat deze zijn isoleren vermogen kwijtraakt. Ook kan de vacht ongelijkmatig teruggroeien.

De Zweedse Vallhund scheren mag alleen bij medische noodzaak. Bijvoorbeeld voor een behandeling of omdat er sprake is van huidproblemen.

Kruising Zweedse Vallhund trimsalon

Heb je geen raszuivere Zweedse Vallhund maar een kruising? Ook dan ben je welkom bij de Zweedse Vallhund trimsalon. Afhankelijk van het type vacht en de kwaliteit hiervan bestaat een trimbeurt uit ontwollen, knippen, scheren, plukken of iets anders. Dit hangt dus helemaal van de vacht af. Elke trimbeurt is in het belang van de gezondheid van huid en vacht. Maar ook van jouw wensen.

Geen enkele Zweedse Vallhund kruising is gelijk. Zelfs puppy’s uit hetzelfde nest kunnen uiteenlopende vachttypen krijgen. Daarom is het belangrijk om de vacht eerst in de trimsalon te laten beoordelen. Vaak gebeurt dit voorafgaande aan de trimbeurt, bij puppy’s meestal één of enkele weken voor de trimbeurt. Een puppy kennismaking is altijd gratis.

Een afspraak maken voor een trimbeurt

Trimsalon Limbo is gespecialiseerd in het trimmen van de Zweedse Vallhund. Met ruim 30 jaar ervaring en een rijksdiploma op zak weet je dat jouw hond bij mij in goede handen is. Of het om een rasechte- of een kruising Zweedse Vallhund gaat: jouw hond verdient de beste behandeling.

Maak telefonisch, via Whatsapp of per e-mail een afspraak. Vaste klanten hebben voorrang dus maak na de eerste trimbeurt gelijk een vervolgafspraak. Het is mogelijk om gedurende een half jaar vooruit te plannen.

Wat kost een Zweedse Vallhund trimmen?

De prijs van een trimbeurt is afhankelijk van de vacht en hoeveelheid werk. Maar ook het gedrag van de hond. Landelijk ligt het gemiddelde uurtarief op 60 euro. Bij Trimsalon Limbo ligt dit onder het gemiddelde. Vanwege de vele jaren ervaring is jouw hond ook sneller klaar dan je gewend bent. Ook dit scheelt in de kosten.

Waardeer het werk van jouw trimmer en weet welke kosten het runnen van een trimsalon met zich meebrengt. Maar welke prijs je ok betaalt: jouw geliefde viervoeter ziet er tot in de puntjes verzorgd uit. Zijn of haar huid en vacht verdient het beste.

Bijgewerkt: 10 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.